Lincoln

Recensie Lincoln

Lincoln is de nieuwste film van de bekende regisseur Steven Spielberg. Lincoln vertelt het verhaal van de 16de president van de Verenigde Staten, Abraham Lincoln (Daniel Day Lewis), na zijn herverkiezing. In zijn tweede termijn wil Abraham Lincoln de slavernij in Amerika afschaffen, maar dit plan stoot op veel verzet van zijn partijgenoten en van de oppositie. De reden hiervoor is de burgeroorlog, die het Noorden en het Zuiden van de Verenigde Staten steeds verder uit elkaar drijft. Lincoln kan maar voor één van de twee zaken kiezen; of hij schaft de slavernij af of hij stopt de oorlog. Ondertussen leeft Abraham met een groot verdriet en zorgen persoonlijke problemen voor nog meer grijze haren.

Lincoln is een film die over de Amerikaanse politiek gaat. Dit maakt het lastig voor een niet-Amerikaan om de film volledig te volgen en te snappen. Ik weet het een en het ander over de Amerikaanse geschiedenis en politiek,  maar toch snapte ik lang niet alles. Steven Spielberg richt zich duidelijk op een ander publiek, een publiek dat of Amerikaans is, of  een Amerikano-fiel. Een voorbeeld van de politieke verwarring in de film, voor mij in ieder geval, is dat juist de Republikeinen voor het afschaffen van de slavernij zijn. Het lijkt de omgekeerde wereld aangezien anno 2013 de Democraten veel progressiever zijn. De film heeft ook zeer sterke punten, Daniel Day-Lewis is fenomenaal als Abraham Lincoln en is enorm geloofwaardig als de geliefde president die eigenlijk een meester in manipulatie blijkt te zijn. Zonder Daniel Day-Lewis zou de film een saaie en lange zit zijn. Ook Tommy Lee Jones als de Republikeinse grompot is fantastisch.

Over het algemeen is het een typische Spielberg film. Het is een lange film met een sloom tempo. Amerika heeft de film met open armen ontvangen en de film is al voor vele verschillende prijzen genomineerd. Voor de prestigieuze Oscars heeft de film zelfs 12 nominaties gekregen waaronder beste film, beste regisseur en beste acteur. Lincoln is een mooie film, maar zal alleen ingewijden geheel boeien. Buitenstaanders zullen er niet veel mee hebben en snel verveeld de zaal uit lopen. Dit is jammer want het is een interessant en inspirerend verhaal. Iets meer uitleg had mij zeker geholpen om de film beter te begrijpen. Misschien is het mijn eigen schuld en had ik eerst alle informatie die er beschikbaar is over Abraham Lincoln moeten lezen….

Film: Lincoln
Regie: Steven Spielberg
Verschenen: 2012
Duur: 150 minuten

Beoordeling Hartje 3                                                                Liefs

Advertenties

4 thoughts on “Lincoln

  1. Pingback: Terugblik: februari 2013 | De Lady Library

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s