Recensie: Turbulentie – Mariëtte Middelbeek

Sara Doesburg geniet met volle teugen van haar leven vol glamour. Als stewardess vliegt ze de hele wereld over en waakt ze met harde hand over haar maat 36. De mannen heeft ze voor het uitzoeken. Een baan van 9 tot 5? Een degelijk leven? Sara moet er niet aan denken! Ze heeft geen enkele behoefte om ook maar iets aan haar leven te veranderen. Maar dan wordt er bij haar zus Anouk borstkanker geconstateerd.
Ineens is alles anders. Sara is de enige binnen de familie die haar vierjarige neefje Max onder haar hoede kan nemen. Weg vrijheid, weg luxe leventje! Ze zit niet te wachten op de verantwoordelijkheid voor een kind en verzet zich er dan ook met hand en tand tegen, maar je doodzieke zus kun je toch niet in de steek laten?
Terwijl Anouk vecht tegen de kanker, probeert Sara met vallen en opstaan te wennen aan het kind dat haar leven op z’n kop zet. En dringt zich de vraag op wat echt belangrijk is in het leven…

Aan het begin van het verhaal lijkt het boek Turbulentie een vrolijke chicklit vol met stewardessenverhalen te worden. Maar niet is wat het lijkt. Al snel komt de mededeling dat de zus van Sara borstkanker heeft.Terwijl Anouk in het ziekenhuis tranen met tuiten huilt, moet Sara haar baan als stewardess combineren met het zorgen voor haar neefje. Iets wat ze totaal niet leuk vindt. Ze doet er alles aan om haar neefje bij iemand anders onder te brengen, wat natuurlijk niet lukt.

Ik had totaal niet verwacht dat de hoofdpersoon zo’n karakterontwikkelijk zou meemaken. Van een bitchy stewardess verandert ze al snel in een zorgzame tante. Echt prachtig. Terwijl ze in het begin nog zelfmedelijden heeft en niet voor haar neefje wil zorgen, wil ze aan het eind het liefste thuis blijven!

En een onderwerp wat altijd terug komt in boeken, is de liefde. Sara ontmoet veel leuke co-piloten die haar ook wel zien staan, maar het is nooit voor lang. Als ze dan een oud-klasgenoot tegen komt, doet ze alsof ze niks wil, maar terwijl Sara’s houding verandert, verandert haar gedachte over deze man ook!

Maar dan waar het boek eigenlijk om draait. Niet over de prachtige co-piloten die Sara ontmoet, niet de prachtige bestemmingen waar ze heen vliegt, niet de oud-klasgenoot die ze ontmoet, maar borstkanker. Ik heb al best veel boeken gelezen waar kanker een hoofdrol speelde, maar nog nooit greep het mij zo erg aan. Je zou ook niet denken dat het boek zo’n serieus onderwerp heeft als je de cover bekijkt.
Borstkanker dus. Het begint heel onschuldig, maar Anouk wordt steeds zieker en zieker. Of ze het haalt of niet, dat zal ik niet verklappen, maar ik zat wel met tranen in mijn ogen toen ik de laatste bladzijde omsloeg. En dat is echt bijzonder, want ik huil nooit bij een boek of film.

Turbulentie, een titel die trouwens erg goed is gekozen, heeft heel veel indruk op mij gemaakt en ik raad je dus ook zeker aan om het te lezen. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft (gehad) of heeft een dierbare moeten verliezen door deze verschrikkelijke ziekte. Het is dus een herkenbaar verhaal, maar toch prachtig geschreven.

 Titel: Turbulentie
Auteur: Mariëtte Middelbeek
Verschenen: 2009
Uitgever: Marmer
Pagina’s: 281
ISBN: 9460680046
Heb jij dit boek gelezen? Vond je het ook zo aangrijpend?

 

 

Advertenties

6 thoughts on “Recensie: Turbulentie – Mariëtte Middelbeek

  1. Pingback: Turbulentie | Boeklover

  2. Pingback: Recensie: Crash – Mariëtte Middelbeek | De Lady Library

  3. Pingback: Recensie: Mariëtte Middelbeek - Turbulentie | Ranking the Books

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s