Recensie: Status O.K. – Mariëtte Middelbeek

Femke van Wetering weet het zeker: arts worden is haar missie. Ze staat aan het begin van haar tweede jaar coschappen en vindt zichzelf al behoorlijk ervaren, maar op de harde werkvloer van het ziekenhuis komt ze erachter dat ze nog heel veel te leren heeft. Ze moet dealen met jaloerse medecoassistenten, onbetrouwbare specialisten en verpleegkundigen from hell. En wat te denken van ruzie op de operatiekamer, bevallende BN’ers en avances van zeer aantrekkelijke collega-artsen.
Femke werkt dag en nacht om haar doel te bereiken: de beste arts worden. Maar dan zet een onverwachte gebeurtenis haar hele leven op z’n kop. Ze wordt gedwongen in te zien dat een ziekenhuis niet alleen een plek is waar je carrière kunt maken, maar dat het ook een plaats is waar de emoties over leven en dood heel dicht bij elkaar liggen.

Dit vlot geschreven verhaal is echt een aanrader. Het verhaal blijft boeiend tot aan de laatste woorden en, wat ik echt mooi vind om in een boek te zien, de hoofdpersoon Femke heeft een duidelijke karakterontwikkeling. Van een arrogante chirurg-to-be verandert ze in een meelevende arts die ziet dat patiënten meer zijn dan ‘de persoon onder het doek’. Mariëtte Middelbeek schrijft dit verhaal in de ik-vorm, in een dagboekstijl. Af en toe was ik in de war, dan sloeg ze heel wat dagen over en moest ik toch even terug kijken om te zien hoe het ook alweer zat. De titel van het boek vind ik wel erg goed gekozen, want in haar dagboek schrijft Femke ook steeds wat de status van haar relatie is.
Maar dat ik het soms even niet meer wist, is echt het enigste minpuntje van dit hele boek. In Status O.K. wordt Femke verliefd op medecoassistent Lucas, maar na een vreselijk ongeluk in haar familie, waar Femke opeens ‘aan de andere kant’ komt te staan, loopt haar relatie ten einde. Tijdens deze prille liefde komt ze ook coassistent Bart tegen en na een tijdje betrapt ze zichzelf erop dat ze hem ook wel erg leuk vindt.
Het verhaal speelt zich dus 9 van de 10 keer af in het ziekenhuis, van de kinderafdeling tot aan de operatietafel: Femke maakt het allemaal mee. Er zitten wat grappige momenten in, maar ook de minder leuke aspecten van het werken in een ziekenhuis komen aan bod, zoals de keuze van leven of dood.
Al met al een prachtig verhaal. Laat de locatie, het ziekenhuis, je niet afschrikken, ikzelf hou helemaal niet van deze steriele omgeving, maar heb het boek in twee dagen helemaal uitgelezen!

Titel: Status O.K.
Auteur: Mariëtte Middelbeek
Verschenen: november 2012
Uitgever: Marmer
Pagina’s: 315
ISBN: 9460680291

Advertenties

4 thoughts on “Recensie: Status O.K. – Mariëtte Middelbeek

  1. Pingback: Recensie: Crash – Mariëtte Middelbeek | De Lady Library

  2. Pingback: Onze favorieten van 2012 | De Lady LibraryDe Lady Library

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s